Firewall

Een firewall beschermt je zonder dat je het eigenlijk weet

Een firewall is een software die je computer of netwerk beschermt tegen bedreigingen (denk hierbij aan virussen of hacks) van buitenaf. Het is een figuurlijke ‘muur’ tussen de data die op jouw computer staat of die je opslaat op je netwerk, en de buitenwereld. Firewalls zitten tegenwoordig vaak al standaard ingebouwd in de verschillende besturingssystemen, maar het kan ook zijn dat je een andere (eventueel meer uitgebreide) firewall wilt om je gegevens te beschermen. Dan kun je ervoor kiezen om een externe firewall aan te schaffen. Er zijn genoeg keuzes, maar het bekendste merk op dit gebied is toch wel McAfee. Naast McAfee zijn er nog genoeg andere softwarebedrijven die goede, betrouwbare beveiligingssoftware aanbieden, zoals de ZoneAlarm of de Personal Firewall van Sygate.

Veiligheid

Verschillende soorten firewalls

Er zijn verschillende soorten firewalls. Het hangt er ook vanaf op welke wijze het dataverkeer gevolgd wordt. Een aantal soorten firewalls op een rijtje, te beginnen met een veel gebruikte en wellicht ook meer traditionele firewall: de perimeter firewall. Deze trekt een ‘muur’ tussen het (bedrijfs)netwerk en het internet en moet al het internetverkeer dat niet gewenst is, buiten het netwerk houden. Een tweede type is de datacenterfirewall. Binnen een datacenter zijn nog meer informatiestromen, bijvoorbeeld tussen de verschillende servers die binnen het datacenter draaien. Dit zijn de meer ‘interne’ gegevensstromen. Een datacenterfirewall beschermt niet alleen het verkeer dat naar buiten gaat (data van en naar het internet), maar ook de gegevensstromen tussen de servers onderling. Een derde type is de accessfirewall. Met deze firewall is ‘access’ (dus toegang) vereist, alvorens het mogelijk is op een netwerk te komen.

Netwerk

 

Waarom een firewall gebruiken?

Waarom is het belangrijk om een firewall te gebruiken? Die vraag is snel en simpel te beantwoorden: omdat het beschermen van je gegevens essentieel is. Niet alleen voor jezelf, maar als bedrijf, ook voor je gebruikers en/of klanten.